Herstellingen

Voor vragen over herstellingen,
Contacteer: Matti Huysegems & Frans Van Bauwel
Telefoon: 0499-38 58 49
Mail: werkhuis.orm@gmail.com


“Procedure herstellingen”

Van heinde en verre worden diverse radio’s aangeboden voor herstelling in het werkhuis van het ORM. Het is soms niet te geloven wat er wordt binnen gebracht om te repareren. Zelfs wrakken of radio’s waar veel aan gewerkt en gerommeld is. En als het dan niet lukte dan maar naar het ORM ermee. De meeste techniekers van het ORM zijn mensen op gevorderde leeftijd en die willen graag hun hobby blijven uitoefenen maar niet de gevolgen van iemand anders mislukte poging opknappen. Onze techniekers zijn liefhebbers die voor hun pure ontspanning radio’s herstellen voor de echte verzamelaar, niet voor de handel. Ze herstellen uit vrije wil en zonder loon. Soms wordt er erg lang aan een toestel gewerkt om het spelend te krijgen en dat toch tegen een redelijke prijs.

In de prijs is inbegrepen het gebruik van de werkplaats, de benodigde gereedschappen, energie, onderdelen en een kleine forfait voor het werk. Van de opbrengsten werd o.a. een cv-ketel geplaatst om in de winter er warm bij te zitten bij het uitoefenen van onze hobby. Uiteraard wil de eigenaar van het toestel dat het zo goedkoop mogelijk hersteld wordt. Het zijn allemaal oude toestellen waarin niet zomaar een onderdeel is stuk gegaan maar waar door het vroegere (intensief) gebruik en de leeftijd veel onderdelen gewoon versleten zijn. Die moeten meestal vervangen worden, niet in het minste voor de veiligheid. Wij gebruiken steeds originele en/of onderdelen van professionele kwaliteit. Dit garandeert dat uw radio aan lange tijd goed zal blijven spelen. Soms wordt zelfs een onvindbaar en essentieel onderdeel nagebouwd met moderne middelen. Als u dit niet wenst in uw toestel, dient u dit te vermelden. Tevens is het een hele klus om de administratie bij te houden van de aangeboden herstellingen, gebruikte onderdelen en bestellingen van nieuwe onderdelen.
We garanderen bovendien steeds zeer goede service.

Daarom is er een procedure opgesteld voor het laten herstellen van uw historische radio:

● Vooraf contact met ons op te nemen via e-mail (werkhuis.orm@gmail.com) om te kunnen bepalen of uw toestel in aanmerking kan komen voor herstelling. Gelieve het merk en type van het toestel op te geven alsook een foto toe te voegen van het volledig toestel langs de voorkant, achterkant en een van de typeaanduiding op de achterwand of op het chassis (venstertje). Een close-up foto van het chassis binnenin, is enkel nodig als we u ernaar vragen.

● Enkel toestellen met bouwjaar tot 1970 worden aanvaard. Op deze limiet kan enige speling zitten naargelang het soort toestel. Alleszins geen “portatief-radio’s” en toestellen met chips of IC’ s (integrated circuits). Ook het defect speelt hier een rol. Klik HIER om te bekijken welke toestellen aanvaard worden.

● Bij het aanbieden van een opmerkelijk toestel (draadopnemers, militaire ontvangers, mechanische grammofoons) of een toestel in zeer slechte staat zal de mening van een of meerdere techniekers worden gevraagd en zij zullen beslissen of het toestel wel of niet kan worden hersteld. We kunnen veel herstellen maar niet toveren.

● Wij bieden u de mogelijkheid om een Bluetooth en/of DAB+ aan uw radio toe te voegen. U kan per mail of telefonisch vragen of uw toestel hiervoor in aanmerking komt. Bij sommige radio’s is dit ook aan te raden, omdat er op de AM niets (Belgisch) meer wordt uitgezonden. Dit gaat om toestellen van voor ca. 1950. Uw radio blijft binnenin steeds origineel, tenzij we dit anders vermelden.

● Zeldzame afstemogen (groene afstemindicators) worden doorgaans niet vervangen wegens de hoge kostprijs, bovendien heeft dit geen effect op de klank van uw radio. Uiteraard is dit wel mogelijk, vraag gerust meer info. 

● Het houten meubel herstellen, voor zover dat nodig of gewenst is, is voor een andere specialist, namelijk een meubelmaker. Wij hebben ook voorkeur om de kasten origineel te laten. Het werken hieraan door niet-professionelen maakt het zicht meestal erger. Bovendien verliest de radio hier een deel van waarde aan.

● Bij aanname voor herstelling worden de eventueel ontbrekende onderdelen genoteerd.

● Er wordt een voorschot van 20 euro gevraagd.

● Toestellen dienen zo spoedig mogelijk opgehaald te worden wanneer ze hersteld zijn. Dit vanwege de beperkte opslagcapaciteit in onze gebouwen. U wordt gecontacteerd per e-mail of per telefoon wanneer het toestel klaar is.

Alle medewerkers en techniekers van het Olens Radiomuseum zetten zich belangeloos in om uw toestel te herstellen en om een mooi museum draaiende te houden!

Wij rekenen op uw begrip voor deze opgestelde procedure.


Jolien van VRT Radio2 heeft een interview met René Peeters opgenomen in het ORM. In ‘avondpost’ kon je het horen. Luister hieronder naar het interview.

↑ MENU