Activiteiten

Geplande activiteiten 2021

Wegens de aanhoudende onzekerheid i.v.m. de covid19 cijfers zijn er voorlopig geen activiteiten gepland.

Kijk regelmatig op deze pagina – nieuwe activiteiten zullen hier aangekondigd worden.

We houden u op de hoogte!


Voorbije activiteiten

 • Thematentoonstelling Radiobell
  Een stukje geschiedenis van de radio-afdeling van Bell Telephone Mfg. Cy. aan de hand van de voornaamste Radiobell toestellen.

“Den Bell”, officieel: Bell Telephone Mfg. Cy., was vanaf 1882 gedurende meer dan 100 jaar 1 van de toonaangevende werkgevers van de streek Antwerpen-Geel (ongeveer 15000 werknemers in de jaren ’70). Meerdere generaties uit de ruime omgeving hebben daar toen gewerkt. Zoals uit de naam al blijkt was de firma voornamelijk actief in de telefonie maar minder bekend is dat, tijdens de grote depressie van de dertiger jaren, andere productielijnen opgestart werden om zo veel mogelijk werknemers te kunnen behouden. Een van die afdelingen werd Radiobell genoemd en was meer dan 30 jaar actief met het bouwen van radio’s en aanverwante toestellen. Om de herinnering hieraan levendig te houden organiseert het Olens Radiomuseum een tijdelijke tentoonstelling hierover aan de hand van een aantal representatieve toestellen en documenten.


 • Erfgoed dag 2017

Op zondag 23 April 2017 namen we deel aan de Erfgoed dag van het Kempens Karakter.
Dit jaar was het thema: Zorg.
Het museum was gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur. Het was een succes: we telden meer dan 140 bezoekers.


 • De weg van het signaal

Op 12 oktober 2014 werd een presentatie gehouden over de weg van signaal, deel 2.

Klik op de foto voor de PowerPointpresentatie van deze middag.

Het betrof een lezing voor de beginnende radiohersteller over de weg van het FM-signaal. Uitgelegd werd welke weg het signaal door de radio volgt. Tevens werden er mogelijke storingen besproken. Presentatie Toine Segers. Daarna heeft Eduard Hontele de door hem ontwikkelde FM-ontvanger uitgelegd hoe deze in te bouwen is in bestaande AM-radio’s. Dit alles vond plaats in het Olens Radiomuseum, Gerheiden 59 in Olen.


 • Handleiding voor de het inbouwen van een FM-tuner in de AM-radio
  Door Eduard Hontele

Klik op de foto voor de handleiding.

Het bakken van de tuners.
Het handmatig bakken van tuners behoort tot het verleden. In onze werkplaats worden regelmatig oude radio’s aangepast om FM te kunnen beluisteren. De vraag naar tuners werd te groot om ze ambachtelijk te assembleren. Samen met een Franse zustervereniging hebben we voldoende omzet om de productie aan een fabriek op te dragen.

Klik op de foto voor de PowerPointpresentatie deel 1 over de weg van het signaal.


 • Tentoonstelling 100 jaar radio “Tussen Vonk En Omroep”

Georganiseerd door Bruno Brasseur en Guido Nys in samenwerking met het ORM is zeer goed bezocht. Veel belangstelling genoten!
Vond plaats van 29 maart tot en met 4 mei 2014
Tussen vonk en omroep
Draadloze communicatie in België en Kongo 1900-1918 door Bruno Brasseur en Guido Nys.

Het boek is nog te koop bij Guido Nys guido.nys2@telenet.be

 • Honderd jaar radio in België.

Dit werd onlangs gevierd in het Flagey gebouw in Brussel op woensdag 12 maart. Sylvester Productions verzorgde een fantastische middag met een geweldig programma met radiomakers uit het verleden en heden. Het ORM heeft op deze dag de tentoonstelling ingericht met historische en moderne radiotoestellen. Voor deze toestellen was veel belangstelling en in de journaals zijn beelden terug te zien van deze toestellen.


 • Bezoek VRT en zender St. Pietersleeuw.

Op donderdag 17 oktober hebben 10 leden van het ORM een bezoek gebracht aan de VRT in Brussel en aan de zenders in St. Pietersleeuw. Om 8:45 uur vertrokken richting Brussel om daar de studio’s in te duiken en zich rond te laten leiden en al het moois te aanschouwen. Zie foto’s in de Marconist.


 • Op 23 november 2012 heeft de nacht van het Kempens Erfgoed plaats gevonden.

De 100 radiotoestellen hebben tegelijk gespeeld en het was een zeer gezellige en geslaagde avond!
Het programma was:    

Vrijdag 23 november Olens Radiomuseum Gerheiden 57-59
Programma:
vanaf 19:00 uur was het museum geopend
19:30 uur: speelden de 100 oude radio’s
20:00 uur: gespreksavond over radio maken ‘vroeger en nu’ met radiopresentatoren Christophe Lambrecht (Studio Brussel) en Chantal De Meutter (Radio 2) (moderator: Jan Luyten)
Nadien was een geleid bezoek doorheen het museum mogelijk.


 • 20-jarig jubileum van het ORM:

Zaterdag 14 april en zondag 15 april 2012 was het feest bij ons museum. In een grote tent werd gestart met de internationale radiobeurs welke goed werd bezocht. Daarna vond in de namiddag de receptie plaats met toespraken van de burgermeester van Olen, dhr. Marcel Ballemans en Pieter van Opstal. Daarna werd er nog gezellig een drankje gedronken en gedanst. De gemeente gaat meer reclame maken voor het museum met de uitgebreide collectie en daagde de aanwezigen uit om een record te breken om zoveel mogelijk radio’s te gelijk te laten spelen voor het recordboek van Guinness. We nemen deze uitdaging aan en gaan er mee aan de slag.


 • Radioreparatie dag

Zoals u ziet zijn er heel wat activiteiten voor en door de leden: Zo zijn de plannen om een radioreparatie dag werkelijkheid geworden. Leden en niet-leden konden historische radio’s zelf repareren onder begeleiding of ter reparatie aanbieden. Indien mogelijk werd de radio op die dag nog hersteld. Op 20 november 2011 was het zover. In samenwerking met de Nederlandse Verenging voor Oude Radio’s werd de repetitiedag gehouden. Er zijn diverse radio’s hersteld en het was een succes voor ons museum. Een zeer leerzame middag waar we de Nederlandse Vereniging Voor Historische Radio’s zeer dankbaar voor zijn.


↑ MENU